Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb grecki na zakwasie (Pan de Horiadaki)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ ZACZYN:

zakwas żytni 20 g
mąka pszenna 70 g
woda letnia 40 ml

~ SKŁADNIKI

mąka pszenna 440 g
woda letnia 300 ml
sól 10 g
cukier 15 g
oliwa 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Porada

Zakwas żytni można zastąpić pszennym.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb grecki na zakwasie (Pan de Horiadaki)

Połączyć składniki zaczynu, nakryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Powinien urosnąć i opaść.

Po tym czasie wymieszać wodę z mąką i zaczynem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie - powoli dodawać cukier, sól i oliwę. Jeszcze przez chwile wyrabiać robotem albo ręcznie.

Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i obtoczyć w niej. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować. Ciasto powinno podwoić objętość.
Uformować okrągły bochenek i włożyć do wysmarowanej olejem tortownicy. Formę włożyć do torby foliowej i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość dwa lub trzy razy.

Piekarnik nagrzać do temp 200*C, bochenek posmarować olejem, posypać czarnuszką i włożyć do piekarnika.
Piec ok. 35 do 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak