Przepis i sposób przygotowania na: Chleb grecki na zakwasie (Pan de Horiadaki)
Po tym czasie wymieszać wodę z mąką i zaczynem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie - powoli dodawać cukier, sól i oliwę. Jeszcze przez chwile wyrabiać robotem albo ręcznie.
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i obtoczyć w niej. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować. Ciasto powinno podwoić objętość.
Uformować okrągły bochenek i włożyć do wysmarowanej olejem tortownicy. Formę włożyć do torby foliowej i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość dwa lub trzy razy.
Piekarnik nagrzać do temp 200*C, bochenek posmarować olejem, posypać czarnuszką i włożyć do piekarnika.
Piec ok. 35 do 40 minut.