Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    0,5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śliwki

    0,5 kg
  • drożdże

    50 g
  • margaryna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Drożdże, odrobinę cukru, łyżkę mąki i mleko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec wlewamy roztopioną margarynę. Gotowe ciasto to takie, które odchodzi od rąk. Do wyłożonej papierem blaszki wykładamy ciasto i czekamy, aż lekko wyrośnie, wtedy układamy śliwki, wciskając skórką w ciasto. Dzięki temu skórka śliwki nie będzie kwaśna. Posypujemy cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę 5 łyżeczek mąki, 5 łyżeczek cukru oraz 3 łyżeczki margaryny zagniatamy ze sobą. Powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy ok 45-50 min w temp. 180\'C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

alaaa

10.03.2014 20:19
z kruszonką to z pewnością pyszne

czekoladka_m

17.09.2013 10:19
smaczne i do tego jakie łatwe;)

Grażyna13

30.04.2013 19:17
Pycha, moje smaki :)

caralajna

28.03.2013 06:56
pyszne ciasto

RenataZ-et

11.10.2012 19:50
najlepsze :)

RenataZ-et

11.10.2012 19:50
najlepsze :)

Andysz

02.05.2012 08:43
podoba mi się:)

angelika14

29.05.2011 08:55
boskie.. az głodna się zrobiłam

Gosia311

13.05.2011 18:37
pyszności..

ewelina/bunia

13.05.2011 09:17
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat