Przepis i sposób przygotowania na: Tubini z pesto alla genovese, wędzonym pstrągiem i pomidorkami cherry
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Orzeszki pinii prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza dodając uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki cherry kroimy na pół. Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki i wsadzamy na moment do nagrzanego piekarnika, aby go lekko podgrzać.
KROK 3. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Na wierz układamy kawałki wędzonego pstrąga, połówki pomidorków cherry i dekorujemy świeżą bazylią.
Życzę smacznego! :)