Drożdżówki z serem i jeżynami

Drożdżówki z serem i jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn drożdżowy

  • drożdże suche

    30 g
  • mleko

    50 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna

    550 g
  • mleko

    135 ml
  • masło

    60 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1
  • żółtka

    1

Nadzienie serowe

  • ser biały półtłusty

    300 g
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jaja

Dodatkowo

  • jeżyny

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Nadzienie serowe

Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy widelca dokładnie rozcieramy ser tak, aby składniki dokładnie się połączyły.

Zaczyn

Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Ciasto właściwe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajka, żółtko i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami.
W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

Jagódka17
- do bułeczek można użyć świeżych jeżyn. Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed wyrośnięciem bułeczek. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.09.2017 23:20
Wyglądają bardzo apetycznie :)

jejkuchnia

08.09.2017 15:29
Uwielbiam jeżyny. Na pewno pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat