Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 mała sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki

Potrawka

cukinia 1 średnia sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 2 duże sztuki
marchewka 1 duża sztuka
koncentrat pomidorowy według uznania
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koper świeży według uznania
gorąca woda

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką.

Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Potrawka: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę w drobną kostkę, cukinię w większą, a marchewkę w cieniutkie paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy marchewkę i cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.

2. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące.

5. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 20:44
Dobre takie.
jejkuchnia 05.09.2017 11:56
Świetny przepis. :) Samych placków ziemniaczanych nie lubię, ale z dodatkami uwielbiam. :)
Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:18
Pysznie i kusząco.Zabieram placuszek z potrawką;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak