Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki meksykańskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kg
cukier 1,5 szkl.
sól 3 szkl.
kumin mielony 1 łyżka
czosnek duża główka
Cebula suszona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
kolendra mielona 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
oregano 2 łyżki
ocet 10 % 1 szkl.
olej roślinny 120 ml
Kwas cytrynowy Prymat 1-2 łyżki

Porada

Ogórki można włożyć do dużego słoja i przechowywać w lodówce - są bardzo trwałe i mogą spokojnie postać kilka miesięcy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki meksykańskie

Ogórki umyć i pokroić w słupki albo w grubsze plastry - posolić, wymieszać i pod przykryciem odstawić na kilka godzin albo na całą noc. Przecedzić przez sito odlewając solankę. Zagotować ocet z cukrem i wlać do ogórków. Dosypać przyprawy i kwasek cytrynowy oraz dodać wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, dolać olej i pod przykryciem odstawić na kilka godzin (lub na noc) w chłodne miejsce.
Ogórki w marynacie zagotować, gorące przełożyć do średnich słoików, szczelnie zakręcić i od razu stawiać dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:25
Pyszne ogóreczki i ciekawy przepis zabieram do książki.;)
Habibi 05.09.2017 08:39
Ja również je robię chyba już ponad 20 lat, ale zauważyłam, że nie wszystkim one smakują - i to nie jest wina ostrości, ale dodatku kolendry i kuminu, które nie wszyscy lubią. U mnie znacznie lepiej schodzą typowe ogóreczki z chili i czosnkiem :)
bietka 04.09.2017 20:40
Robię takie ogóreczki , więc polecam bo są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak