Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śląska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rolada śląska w ciemnym sosie, podawana z kluskami śląskimi to pyszny pomysł na obiad! Musztarda, boczek, cebulka i ogórek zawinięte w płat soczystej wołowiny, duszone w aromatycznym bulionie a do tego tradycyjne kluski. To danie najlepiej smakuje w połączeniu z modrą kapustą.

 

Składniki:

Rolady

wołowina 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
boczek 3 plasterki
cebulka 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka (mały)
olej 1 łyżka
bulion wołowy 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
mąka pszenna 2 łyżeczki

Modro kapusta

kapusta czerwona
skrobia ziemniaczana 250 g
jajko 1 sztuka

Porada

Podczas wyciągania klusek zwróć uwagę żeby kluski były zwrócone dziurką do dołu . Dzięki temu pozbędziesz się wody, w której gotowały się kluski.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śląska

Płat wołowiny delikatnie rozbij. Uważaj, żeby nie zrobić dziur w mięsie!

Mięso przypraw solą morską i pieprzem, a na środek dodaj: musztardę, boczek, cebulkę i ogórek.

Całość zwiń w roladę i obtocz nitką, tak żeby rolada nie rozleciała się podczas duszenia.

Na rozgrzany olej włóż rolady i obsmaż je delikatnie z każdej strony.

Ten proces jest najważniejszy, bo dzięki temu uzyskamy ciemny sos.

Do obsmażonych rolad dodaj 1 litr bulionu wołowego i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągnij rolady z sosu, ściągnij nitkę i dopraw sos.

Do sosu dodaj 2 liście laurowe i zagęść zawiesiną z 2 łyżeczek mąki pszennej.

Kiedy sos się zagotuje, włóż rolady i podgrzej.

Kluski

Ugotowane zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Dodaj: skrobię ziemniaczaną, jajko i całość dobrze wymieszaj.

Z tak przygotowanej masy uformuj kluski, nie zapomnij o zrobieniu wgłębienia na sos.

Gotuj na wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.

Tak przygotowaną roladę z kluskami w ciemnym sosie najlepiej podawać z modrą kapustą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 05.09.2017 11:55
Uwielbiam takie obiady! Najlepsze!
Bożena Matuszczyk 05.09.2017 11:17
Prawdziwa śląska rolada bo z wołowiny.Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak