Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonego groszku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

groszek zielony 1 puszka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawałek
ziemniaki 2 sztuki
śmietana 30% 2 łyżki
pomidor 3 sztuki
szynka 10 plasterków
masło 1 łyżka

Dodatkowo

chleb czerstwy 5 kromek
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonego groszku

Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obrać, a następnie pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego warzywa, chwilę podsmażyć, zalać 1 litrem wywaru warzywnego, przykryć i gotować do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dolać groszek razem z zalewą i całość zmiksować, dodać śmietanę i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Chleb pokroić w małą kostkę, na patelni podgrzać oliwę i wrzucić chleb, cały czas mieszając podsmażyć zrumienić kosteczki chleba.
Szynkę pokroić w cienkie paseczki i zrumienić bez dodatku tłuszczu na drugiej patelni.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupę nalewamy do miseczki, dodajemy pokrojonego pomidora i posypujemy paseczkami szynki, grzanki podajemy w drugiej miseczce i ja dodaję je sobie po kilka sztuk, aby cały czas mieć chrupiący akcent w zupie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak