Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z morelami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
olej 2 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
woda ciepła

nadzienie

morele 1/2 kg
orzechy 4 łyżki (mielonych)
miód 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z morelami

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta.

Morele obrać i pokroić na mniejszą kostkę, przełożyć do garnka dodać do nich miód, orzechy i 2 łyżki wody, wymieszać. Garnek postawić na małym gazie po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż owoce puszczą sok. Całe nadzienie jeszcze gorące wylać na sitko z owoców będzie farsz do pierogów, a z tego co się odsączy powstanie pyszny sos do pierogów.
Krok 1 - Pierogi z morelami foto
2
Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka
Krok 2 - Pierogi z morelami foto
3
zlepić pierogi. W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi.


Po lekkim przestudzeniu podawać pierogi polane powstałym sosem morelowo-orzechowym
Krok 3 - Pierogi z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:12
super pierogi :)
bietka 05.09.2017 12:12
z chęcią zjadłabym kilka takich pierożków :)
jejkuchnia 04.09.2017 16:41
O matko!! Muszą być pyszne. :)
Bożena Matuszczyk 04.09.2017 09:11
Super pomysł na morele;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak