Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta pekińska 1 kg
sól 2 łyżki
marchew 1/2 szklanki (pokrojonej w paski)
rzodkiew 1/4 szklanki (pokrojonej w paski)
szczypiorek 1/4 szklanki (pokrojonego ukośnie)
por 1/4 szklanki (półplasterki)
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
imbir 2,5 cm
sos rybny 3 łyżki
papryka gochugaru 1/4 szklanki

Kleik

woda 5 łyżek
mąka ryżowa 1 łyżka
cukier 1,5 łyżeczki

Porada

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego czy składnik zup oraz gulaszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej

Kroki postępowania

1
Kapustę pekińską pokroić w dość sporą kostkę, zalać w misce zimną wodą i bardzo dokładnie wypłukać.
Następnie wodę należy zlać, wsypać sól i całość porządnie wymieszać.
Kapustę przemieszać 3 razy – w odstępach półgodzinnych.
(Dzięki temu puści sok i równomiernie zmięknie).
Krok 1 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
2
Po tym czasie kapustę kilka razy porządnie wypłukać, aby pozbyć się w ten sposób nadmiaru soli.
Krok 2 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
3
W międzyczasie pokroić marchew, rzodkiew, szczypior oraz pora.
Krok 3 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
4
Przygotować kleik.
Wodę zagotować z mąką i cukrem – ostudzić.
Krok 4 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
5
Cebulę, czosnek i imbir należy zblendować, a następnie przełożyć do miski i wymieszać z gochugaru oraz sosem rybnym.
Dodać kleik i ponownie dobrze wymieszać.
Krok 5 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
6
Całość połączyć z pokrojonymi warzywami i kapustą pekińską.
(Najlepiej to zrobić za pomocą dłoni, ale w rękawiczkach! Chili farbuje).
Krok 6 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto
7
Kimchi przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
(Nie używać plastikowych pojemników, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z plastikiem. Kimchi nie należy też upychać aż do krawędzi słoika, gdyż podczas fermentacji gazy wypchną kapustę do góry).
Słój odstawić na 2 dni w temperaturze pokojowej, aby rozpoczęła się fermentacja.
(Nadaje się już do spożycia. Niektórzy jedzą je bezpośrednio po przyrządzeniu).
Kimchi pełnię smaku osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce – w zamknięciu.
Krok 7 - Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:10
O ludzie, jest takie jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak