Przepis i sposób przygotowania na: Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej
Kroki postępowania
Następnie wodę należy zlać, wsypać sól i całość porządnie wymieszać.
Kapustę przemieszać 3 razy – w odstępach półgodzinnych.
(Dzięki temu puści sok i równomiernie zmięknie).
Wodę zagotować z mąką i cukrem – ostudzić.
Dodać kleik i ponownie dobrze wymieszać.
(Najlepiej to zrobić za pomocą dłoni, ale w rękawiczkach! Chili farbuje).
(Nie używać plastikowych pojemników, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z plastikiem. Kimchi nie należy też upychać aż do krawędzi słoika, gdyż podczas fermentacji gazy wypchną kapustę do góry).
Słój odstawić na 2 dni w temperaturze pokojowej, aby rozpoczęła się fermentacja.
(Nadaje się już do spożycia. Niektórzy jedzą je bezpośrednio po przyrządzeniu).
Kimchi pełnię smaku osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce – w zamknięciu.