Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto morelowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

masło 10 dag
mąka pszenna 20 dag
cukier 4 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

masa budyniowa

mleko 3,2% 200 ml
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
aromat waniliowy kilka kropli

Dodatkowo

morele 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto morelowe

Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać na sucho, następnie dodać zimne masło, żółtka i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na kwadrat większy jak blaszka w której będziemy piec (moja 20 cm na 20 cm) Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto, naddatkiem wykleić boki, dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
Spód z ciasta zapiec w temp. 180 st około 20 minut po tym czasie zdejmujemy ostrożnie papier i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut.
Mleko, żółtka i jajka dokładnie ubijamy z cukrem i mąkami oraz aromatem.
Na podpieczonym spodzie układamy obrane ze skórki morele i zalewamy przygotowaną masą budyniową.

Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy kolejne 30 minut po upieczeniu studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak