Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze świeżych kurek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kurki 60 dag
cebula biała 1 szt.
masło 1 łyżka
ryż 2/3 szklanki

Składniki na sos

masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
śmietana 12% 200 ml
żółtko jajek 2 szt
sól i pieprz do smaku
ser żółty 2 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze świeżych kurek

Wykonanie:
Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na półtwardo. Kurki oczyścić, dobrze opłukać i usmażyć na łyżce masła razem z posiekaną cebulą. Następnie podlać 3 łyżkami wody i gotować przez 15 minut z dodatkiem soli do smaku. Bułkę tartą lekko zrumienić na łyżce masła, wlać śmietanę, rozbełtane żółtka, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Miseczkę żaroodporną wysmarować masłem wyłożyć połowę ryżu, potem większą część kurek, pozostały ryż. Obłożyć pozostałymi kurkami, zalać sosem, położyć paski sera. Zapiec w temperaturze 190-200 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 01.09.2017 14:11
Kurki... pychotka! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak