Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w sosie własnym na czerwonym winie z fasolką i kaparami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 75 dag
zielona fasolka szparagowa 25 dag
żółta fasolka szparagowa 25 dag
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
kapary 2 łyżki (z zalewy octowej)
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia

Porada

Wołowina duszona w sosie własnym z dodatkiem czerwonego wina, które świetnie podkręca jej smak. Do tego fasolka i kapary, wspaniałe połączenie. Podałam z kaszą bulgur, ale świetnie będzie pasowała także do innych kasz, czy ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w sosie własnym na czerwonym winie z fasolką i kaparami

1. Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia posypujemy przyprawą do wołowiny, lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem (sporą ilością).

2. Gdy mięso się obsmaży podlewamy wodą tak by przykryła całość, wlewamy wino, dodajemy kapary. Dusimy całość na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny od czasu do czasu mieszając (mięso musi być mięciutkie). Gdy woda wyparuje, uzupełniamy.

3. Po tym czasie dodajemy obraną, pokrojoną na pół lub trzy części fasolkę. Gotujemy do jej miękkości czyli przez około 15 minut.

4. Sos doprawiamy według uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Mieszamy. Łyżkę skrobi mieszamy z odrobiną wody, i ciągle mieszając zawartość garnka rózgą wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak