Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary smażone w oliwie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary mrożone 700 g
oliwa do smażenia
mąka krupczatka do panierowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary smażone w oliwie

Kalmary rozmrozić i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sitku, a następnie pokroić w krążki albo w szersze paski. Obtoczyć w mące krupczatce i ułożyć na desce, aby się nie stykały i lekko przeschły.
W tym czasie rozgrzać oliwę EV w szerokim rondlu albo w głębokiej patelni. Partiami wkładać kalmary i smażyć na lekko złoty kolor.
Odsączyć z oliwy na papierowych ręcznikach, szybko skropić świeżym sokiem z cytryny i oprószyć solą morską orac mielonym chili.

Do smażonych kalmarów można podać sos jogurtowo-czosnkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak