Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk duszony w cebuli z winem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1 kg
cebula biała 350 g
przyprawa w płynie do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia 3-4 łyżki
wino białe wytrawne 1 szkl.
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Goździki całe Prymat 1-2 szt.
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk duszony w cebuli z winem

Cebulę obrać i pokroić na połówki - zeszklić na oleju stroną przekrojoną do dołu. Przełożyć do garnka. Mięso pokroić w sporą kostkę i obsmażyć na patelni po cebuli - przełożyć do garnka. Zalać wszystko gorącą wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła mięso. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu oraz dodać goździki - nakryć i dusić prawie do miękkości. Odlać wywar i wydobyć połówki cebuli - zmiksować razem z białym winem i czosnkiem na mus, po czym wlać go do mięsa i razem poddusić w celu odparowania. Doprawić do smaku.

Podawać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.08.2017 20:40
smaczne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak