Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z piwem, pomidorami i groszkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 1,5 kg
piwo ciemne 2 szkl.
cebula biała duża
czosnek średnia główka
sos sojowy ciemny do smaku
papryczka chili średnia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
groszek konserwowy 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 szkl.
miód gryczany do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z piwem, pomidorami i groszkiem

Wołowinę pokroić w kostkę, zalać piwem i sosem sojowym - wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane mięso odsączyć i opanierować w mące, po czym obsmażyć na smalcu.
Przełożyć do garnka, dodać paprykę chili przeciętą wzdłuż, posiekaną cebulę, pieprz, sól ziołową oraz tyle gorącej wody, aby tylko nakryła mięso.
Całość zagotować, nakryć, zmniejszyć płomień i dusić ok. 30-40 minut.
Odkryć, dolać marynatę piwno-sojową oraz krojone pomidory i gotując nadal odparować nadmiar płynu, jednocześnie dusząc mięso do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie dodać wyciśnięty czosnek z całej główki, miód i osączony z zalewy groszek - posolić i popieprzyć do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.

Gulasz podawać z ziemniakami, dowolną kaszą albo makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna Kryla 31.08.2017 12:32
Pyszna propozycja:)
jejkuchnia 30.08.2017 19:41
Ciekawy przepis. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak