Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy z patisona

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

patison obrany 1,2 kg
cukier trzcinowy 1,5 szkl.
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki
galaretka brzoskwiniowa 1-2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy z patisona

Kroki postępowania

1
Patisony cienko obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać.
Krok 1 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
2
Nakryć i odstawić na 1-2 godziny, aż patison puści sok.
Krok 2 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
3
Zagotować i dosypać kwasek cytrynowy - wymieszać. Dusić pod przykryciem do czasu, aż patison będzie zupełnie miękki i szklisty. Kilka minut gotować bez pokrywki.
Krok 3 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
4
Zdjąć garnek z ognia, zawartość zmiksować albo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 4 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto
5
Gorący dżem przelać do słiczków i szczelnie zakręcić. Postawić dnem do góry i nakryć grubym ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 5 - Dżem brzoskwiniowy z patisona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak