Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka jagnięce w sosie sojowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka jagnięce 1 kg
sos sojowy grzybowy 1/2 szkl.
ocet winny 3-4 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do mięsa
oliwa do smażenia
czosnek kilka ząbków
wino czerwone wytrawne 1 szkl.
miód płynny 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka jagnięce w sosie sojowym

Żeberka oczyścić, umyć, osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do grubego worka z zamknięciem strunowym. Do mięsa wycisnąć czosnek, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, miód, sos sojowy, ocet winny, przyprawę korzenną i wino. Worek szczelnie zamknąć usuwając ze środka możliwie dużo powietrza. Dokłądnie wymasować. Włożyć do lodówki na 12-24 godziny.

Po zamarynowaniu wyjąć żeberka z marynaty, osuszyć papierowymi ręcznikami i obsmażyć na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec do miękkości przewracając co jakiś czas na drugą stronę i smarując sosem z naczynia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:44
Jeszcze nigdy nie jadłam jagnięcych, chętnie bym spróbowała. :)
bietka 29.08.2017 18:05
smaczny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak