Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe drożdżówki z borówką Zewy
W drugim naczyniu podgrzać połowę mleka z łyżką cukru.
Dodać drożdże i łyżkę mąki i wymieszać zaczyn, zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.
W pozostałym mleku wymieszać jajka i wlać do mąki.
Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Wlać przestudzony tłuszcz i wyrobić ciasto ( w razie potrzeby podsypać mąką ).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.
Zwinąć roladę i ciąć plastry.
Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować drożdżówki jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.
Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polac lukrem drożdżówki.