Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwuwarstwowa zapiekanka z ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 25 dag
papryka 3 kolorowe
groszek zielony 20 dag
cebula biała 1 szt
parówki 40 dag
pomidory 4 szt
olej 5 łyżek
sól i pieprz do smaku
curry do smaku
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Dwuwarstwowa zapiekanka z ryżem

Wykonanie:
Ryż opłukać i gotować przez 20 minut, następnie podzielić go na dwie części. Paprykę oczyścić, pokroić i również podzielić na dwie części. Na trzech łyżkach oleju usmażyć posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę parówkę i połowę papryki, zasypać połową ryżu, przyprawić do smaku ,wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Na pozostałym oleju usmażyć drugą połowę papryki, wsypać groszek, dodać drugą połowę ryżu, przyprawić do smaku curry, lekko jeszcze podsmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę ryż z parówką, zaś drugą ryż z groszkiem. Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na zapiekance, posypać posiekanym szczypiorkiem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:46
Wygląda rewelacyjnie! Nie lubię zapiekanek ryżowych, ale tej chętnie bym spróbowała.
anka1988 28.08.2017 21:39
pyszna i sycąca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak