Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony w pomidorach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik średni
pomidory bez skóry 800 g
cebula duża
oliwa 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku
czosnek do smaku
oregano lub tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w pomidorach

Mięso z królika wytrybować i pokroić w średnie kawałki, a kości przeznaczyć na wywar do zup.

Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie - dodać mięso i lekko przesmażyć. Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i popieprzyć - dodać wyciśnięty czosnek i dusić pod przykryciem prawie do miękkości.

Pomidory obrać i pokroić drobno, przełożyć na patelnię i lekko odparować z dodatkiem mielonej papryki i ziół. Kiedy pomidory zgęstnięją dodać je do mięsa i dusić do miękkości.
Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Można też wycisnąć do gotowego mięsa mały ząbek czosnku dla aromatu.

Podawać z ziemniakami lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 22.01.2019 08:53
Fajny pomysł
bietka 28.08.2017 19:38
smaczne mięsko : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak