Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki serowe z makrelą w oleju

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki główne:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 250 gramów
proszek do pieczenia 0,25 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,25 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
ser żółty 75 gramów

Dodatkowo:

cebula 0,5 sztuki
makrela w oleju 170 gramów
olej do smażenia

Porada

Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się jako główny posiłek lub szybka przekąska.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki serowe z makrelą w oleju

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić.

Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli.

Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta.

Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione).

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu – na ręczniku kuchennym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.09.2017 17:50
Dziękuję i polecam.
gusia1000 01.09.2017 10:43
Dobre placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak