Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki

Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • masa krówkowa

    400 g (u mnie orzechowa)
  • gryka preparowana

    70 g

Masa serowa

  • ser na sernik

    1 kg
  • cukier puder

    6 łyżek
  • cukier z prawdziwą wanilią

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    200 g (60% kakao)
  • mleko

    4 łyżki
  • żelatyna

    6 łyżek
  • woda zimna

    12 łyżeczek

Wierzch

  • melon miodowy

    1/2 sztuki
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • wrzątek

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki
Grykę dokładnie mieszamy z masą krówkową. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy spód, dokładnie rozprowadzamy po dnie tortownicy i dociskamy.
Krok 2 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy, czekamy, aż napęcznieje. Gdy tak się stanie, rozpuszczam,y cały czas mieszając, na wolnym ogniu (żelatyna nie może się zagotować!), studzimy. Ser przekładamy do miski. Miksujemy z cukrami. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko, wstawiamy na najmniejszy ogień i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Wlewamy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Następnie powoli, ciągle mieszając, wlewamy żelatynę.
Krok 3 - Czekoladowy sernik na zimno z melonem i galaretką na spodzie z masy krówkowej i prażonej gryki
Masę przekładamy na spód, wygładzamy. Na wierzch wciskamy pokrojonego w kostkę melona, odkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na wierzch sernika i wkładamy z powrotem do lodówki do stężenia na całą noc. Smacznego!
Justi2401
Grykę preparowaną możecie zastąpić ryżem preparowanym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

29.08.2017 13:24
z chęcią zjadłabym kawałeczek tego serniczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat