Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z parmezanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
skrobia ziemniaczana 1/4 objętości puree
parmezan starty 1/2 szkl.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z parmezanem

Ziemniaki ugotować i natychmiast po odcedzeniu przecisnąć przez praskę.
Posolić i odstawić na kilkanaście minut, aby lekko przestygły. Ugnieść puree w misce, podzielić na krzyż, na cztery równe części - wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce nasypać skrobi ziemniaczanej. Dodać jak najdrobniej starty parmezan i zagnieść jednolite ciasto. Uformwać niewielkie kuleczki i każdą lekko spłaszczyć wygniatając palcem pośrodku wgłębienie, gdzie będzie się zatrzymywał sos.

Kluseczki krótko gotować w osolonej gorącej wodzie nie dopuszczając do wrzenia. Gotowe przełożyć łyżką cedzakową do miski z zimną wodą w celu zahartowania. Szybko odcedzić i osączyć z nadmiaru wody.

Podawać z sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:52
Zapewne pyszne, uwielbiam parmezan.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak