Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie musztardowej z curry

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,25 litra
ocet 10 % 250 ml
Musztarda kremska Prymat 200 g
cukier 1,5 szkl.
sól 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 3-4 łyżki
ogórki świeże 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie musztardowej z curry

W dużym garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Dodać mysztardę kremską i przyprawę curry. Wymieszać trzepaczką do jednolitej konsystencji. Gotować kilka minut.

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cząstki - włożyć do zalewy, ponownie zagotować i ogrzewać 5-7 minut, aż zmiękną. Ogórkami napełnić słoiki, zalać do pełna marynatą, szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia.

Ogórków nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak