Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

udka kurczaka 2 szt
marchew 1 szt
pieczarki 50 dag
pietruszka 1 szt
seler 1 mały kawałek
sól i pieprz do smaku
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
śmietana 30% 250 ml
mąka pszenna 2 łyżki
natka pietruszki 4 łyzki

makaron

mąka pszenna 2 szkl
jajko 2 szt
woda 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne . Ciasto wałkujemy na cienkie placki i kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
Udka płuczemy, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera startego na tarce o dużych oczkach.Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w dużą kostkę. Pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażymy na maśle. Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę kremówkę mieszamy z mąką wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Pod sam koniec wsypujemy ugotowany makaron i posiekana natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak