Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe placki z tofu pomidorowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

8 sztuk

tofu 175 gram (pomidorowe)
jajko 1 sztuka
mleko 50 ml
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól

Dodatkowo

olej do smażenia

Porada

Są proste w przygotowaniu i sycą. Możecie użyć dowolnego tofu i/lub mąki pszennej - tym samym tworząc wersję wytrawną, na słodko, z glutenem bądź bez.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe placki z tofu pomidorowego

Jajko roztrzepać z mlekiem, połączyć z tofu i na końcu dodać mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, a następnie odstawić na 2-3 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
(Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 03.09.2017 17:49
Dziękuję i polecam.
gusia1000 01.09.2017 10:42
Dobre placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak