Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier trzcinowy 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szpinak 200 gram

Masa

mleko kokosowe 400 ml
jogurt naturalny 330 ml
nasiona chia 3 łyżki
galaretka agrestowa 2 sztuki
woda 500 ml

Dodatkowo

żurawina suszona 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną

Kroki postępowania

1
Pieczemy ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni.

Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół.
Krok 1 - Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną foto
2
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Robimy masę :
Nasiona chia mieszamy razem z jogurtem naturalnym i odstawiamy na około godzinę, aby nasiona napęczniały.

Do jogurtu wlewamy mleczko kokosowe i tężejące galaretki, mieszamy.

Na jeden blat ciasta wlewamy masę.
Krok 2 - Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną foto
3
Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości).
Krok 3 - Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną foto
4
Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 23.09.2017 20:55
Wyśmienity pomysł !!!!!!!!!!!!! też zabieram do swojej księgi :-)
Bernadeta1 25.08.2017 18:39
pysznie się prezentuje
Bożena Matuszczyk 25.08.2017 18:23
Pyszny, apetyczny i kuszący;)
Justi2401 25.08.2017 11:54
Ale świetny, "uzdrowiony" deser. Wygląda pysznie!
bietka 25.08.2017 10:29
Aniu polecam spróbować :)
anka1988 25.08.2017 09:00
takiego dania jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak