Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule duszone w sosie cebulowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mule 1 kg
cebula biała 1 duża
tymianek cytrynowy 3-4 gałązki
oliwa
śmietana kremówka 100 ml
wino białe wytrawne 500 ml
miód płynny 1-2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
koper włoski nać do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mule duszone w sosie cebulowym

Mule przebrać i odrzucić wszystkie otwarte muszelki, ponieważ nie są żywe.
Resztę wyszorować pod bieżącą zimną wodą i osączyć na sicie.
W szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać opłukane i osuszone gałązki tymianku cytrynowego oraz cebulę pokrojoną w piórka, nieco soli czosnkowej i białego pieprzu. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Wrzucić mule i wymieszać dokładnie, po czym nakryć i kilka razy potrząsnąć garnkiem - zalać winem. Ogrzewać pod przykryciem przez 10 minut na małym palniku. Pod koniec duszenia wlać śmietankę, dodać posiekaną nać kopru włoskiego, wszystko wymieszać i na dużym płomieniu gotować przez 2-3 minuty.

Podawać z mararonem lub ulubionym pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak