Przepis i sposób przygotowania na: Okra zapiekana z mielonym mięsem
Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.
Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).