Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okra zapiekana z mielonym mięsem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

warzywa 750 g (strąków okry)
masło 75 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
mięso mielone wołowe 500 g
koncentrat pomidorowy 100 g
bulion warzywny 400 ml
tłuszcz do formy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Okra zapiekana z mielonym mięsem

Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla.

Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.

Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak