Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan duży
oliwki zielone 100 g
oliwki czarne 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 1 ząbek
tahini pasta sezamowa 1-2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
sok z cytryny do smaku

Porada

Gotową pastę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek

Kroki postępowania

1
Bakłażana umyć i upiec w piekarniku, aż stanie się miękki i lekko się pomarszczy. Pozostawić do ostygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować.
Krok 1 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
2
Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i osączone oliwki bez pestek - zielone (mogą być nadziewane) i czarne. Ponownie zmiksować dodając łyżkę lub dwie tahini oraz niewielką ilość oliwy.
Krok 2 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
3
Gotową pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić.
Krok 3 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto
4
Podawać na ulubionym pieczywie świeżym albo opiekanym.
Krok 4 - Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak