Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody z borówki amerykańskiej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 400 g,
cukier 80 g,
żółtko jajek 3 szt,
cukier 30 g,
woda przegotowana 1 łyżka,
białko 3 szt,
cukier 50 g,
śmietana 30% 400 ml,
cukier puder 2 łyżki,

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody z borówki amerykańskiej

Lody z borówki amerykańskiej.

Oczyszczone , umyte i osączone owoce wkładamy do garnka.

Następnie ugniatamy tłuczkiem , dodajemy cukier i wstawiamy na mały płomień gazu. Gotujemy aż borówka sie rozgotuje, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać).

Gdy owoce będą już gotowe wtedy całość przecisnąć przez geste sitko.

Sok zostawiamy a skórki wyrzucamy.

Przygotowujemy dwie miseczki.

Do jednej miseczki wkładamy żółtka z jajek, cukier + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.

W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g.

Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Następnie do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową, mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.

Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika, dodajemy sok borówkowy delikatnie mieszamy ale nie całkiem do końca, aby uzyskać różne odcienie borówki.

Pojemnik dobrze zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 5 - 6 godzin.)

Lody podajemy w towarzystwie ubitej śmietany i pysznej wafelki o smaku chałwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:07
Smaczne lody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak