Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 2,5 kg
cukier 50 dag
ocet 250 ml
woda 1 szkl
ząbek czosnku kilka sztuk
koper kilka łodyg
rodzynki 10 dag
sól 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z rodzynkami

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić na 20 minut aż puszczą sok. Po tym czasie ogórki odcedzić na durszlaku z nadmiaru wody. Wodę zagotować z cukrem, octem i dodać rodzynki. Do suchych i czystych słoików, włożyć ogórki,koper, po jednym ząbku czosnku, zalać zalewą i zakręcić wieczka. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odstawić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 22.08.2017 08:18
Są słodkie w smaku.
anka1988 21.08.2017 11:52
czy ogórki w związku z tym że zawierają rodzynki sa słodkawe w smaku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak