Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka żółta 10 szt.
ryż długoziarnisty 400 g
marchew 2-3 duże
seler korzeniowy średni
seler nać do smaku
cebula biała 2 duże
kabaczek średni
sól i pieprz do smaku
czosnek do smaku
sok pomidorowy 2 litry
Ziele angielskie całe Prymat po 2-3 szt. na słoik
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt.
lubczyk świeży do smaku
oliwa do smaku
cukier do smaku
zioła do smaku
cebula duża do sosu
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
przyprawa w płynie
przyprawa uniwersalna

Porada

Papryka zapasteryzowana jednorazowo nadaje się do przechowywania w lodówce do 2 tygodni. Jeśli proces pasteryzacji zostanie powtórzony 2 razy - można słoiki przechwywać w chłodnym ciemnym miejscu (poza lodówką) nawet przez kilka miesięcy.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach

Kroki postępowania

1
Ugotować ryż na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić bardzo dokładnie.
Krok 1 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
2
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Obrane warzywa zetrzeć na największych oczkach tarki i dodać do cebuli - posolić, popieprzyć i poddusić, aż zmniejszą objętość.
Krok 2 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
3
Ryż wymieszać dokładnie z warzywami, dodać posiekaną zieleninę i dodać wyciśnięty czosnek.
Krok 3 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
4
W garnku połączyć sok pomidorowy z taką samą ilością wody, dodać pokrojoną cebulę, trochę uniwersalnej przyprawy warzywnej, płynną przyprawę do zup oraz odrobinę cukru do smaku. Zagotować i podgrzewać kilka minut - ostudzić i odcedzić cebulę.
Krok 4 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
5
Do każdego słoika ok. 650-750ml włożyć po jednym liściu laurowym, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz ew. kilka ziaren pieprzu - ostrożnie wcisnąć wydrążoną paprykę, nadziać możliwie ciasno farszem ryżowym, posypać pieprzem i ziołami i zalać przygotowanym sosem. Skropić wierzch niewielką ilością oliwy. Zakręcić szczelnie.
Krok 5 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto
6
Słoiki zapasteryzować w garnku z wodą albo w piekarniku rozgrzanym do 150*C - najlepiej 2-3 razy w odstępach 24h.
Krok 6 - Papryka z ryżem i jarzynami w słoikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak