Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO drożdżowe

kefir 1 szkl.
olej rzepakowy 1/2 szkl.
mleko ciepłe ile zabierze
mąka pszenna 600 g
cukier puder 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże świeże 30 g
jajko całe
żółtko jajek 1 szt.

~ NADZIENIE

jagody
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty z jagodami

Kroki postępowania

1
Kefir wyjąż nieco wcześniej z lodówki, aby się lekko ogrzał - dodać cukier waniliowy i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia.
Krok 1 - Buchty z jagodami foto
2
Dolać cukier puder, nieco ciepłego mleka, olej, dodać jajko i żółtko - zmiksować lub wymieszać trzepaczką.
Krok 2 - Buchty z jagodami foto
3
Dosypać mąkę i wyrobić. W razie konieczności dolać nieco więcej mleka. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Buchty z jagodami foto
4
Ciasto odgazować, nabierać porcje, nadziewać jagodami i lekko osłodzić cukrem trzcinowym - dokładnie sklejać.
Krok 4 - Buchty z jagodami foto
5
Bułeczki smarować olejem i układać obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Buchty z jagodami foto
6
Piec w temp. 180*C z termoobiegiem ok. 30 minut.
Krok 6 - Buchty z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.08.2017 11:47
Oj tak :) Zwłaszcza świeżo po upieczeniu są bardzo puszyste i delikatne :) Ale chociaż pieczone w sobotę, jeszcze dziś są smaczne.
bietka 20.08.2017 13:57
Na pewno bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak