Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa półtorej szklanki
olej 10 łyżek
woda ciepła 8 łyżek
kakao ciemne 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Polewa

kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda niewielka ilość
mleko w proszku 2 łyżki

Pianka

śmietana kremówka 30% 200 ml
cukier puder do smaku
kakao ciemne 2 łyżki
mleko w proszku 2 łyżki

Dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku.

To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto:Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy ją z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka.

2. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku i mieszamy aż będzie gęsta i szklista, a mleko dokładnie połączy się z polewą. Następnie rozsmarowujemy ją na pokrojonych kawałkach ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.

3. Pianka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku, kakao i mleko w proszku, dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy ją na zastygniętej polewie.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścieramy ją nożem, następnie dekorujemy ciasto.

5. Podanie: Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie jest gotowe do podanie. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:35
Superowe ciasto.
Bożena Matuszczyk 19.08.2017 20:40
Mimo późnej pory porywam ten kawałek tego pysznego ciasta ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak