Konfitura z czerwonych borówek

Konfitura z czerwonych borówek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • woda letnia

    1 łyzka
  • borówki

    1 szklanka
  • gruszki

    3-4 dzikie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podane ilości składników można zwiększyć wg. potrzeby. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia całość zagotować i gotować na wolnym ogniu często mieszając tak długo aż kropla konfitury upuszczona na zimny talerzyk skrzepnie (próbę można powtarzać co jakiś czas do skutku). Gotowe konfitury przełożyć do małych słoików i od razu zamknać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

04.02.2012 09:00
robiłam takie konfitury są przepyszne ale ostatnio coraz mniej borówek rośnie w lesie,a szkoda.....

mala2021

04.07.2011 12:28
warto spróbować

anemon

31.05.2011 08:06
W mojej okolicy również nie ma niestety borówek. A szkoda, bo konfitura zapowiada się pysznie.

pioge7

16.12.2010 17:39
mmmmm pycha

ZEWA

20.09.2010 10:34
Uwielbiam borówki, jednak w moim rejonie jest ich brak, a kupne to nie to co świeże

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat