Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z czerwonych borówek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
woda letnia 1 łyzka
borówki 1 szklanka
gruszki 3-4 dzikie

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z czerwonych borówek

Podane ilości składników można zwiększyć wg. potrzeby. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie owoce zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia całość zagotować i gotować na wolnym ogniu często mieszając tak długo aż kropla konfitury upuszczona na zimny talerzyk skrzepnie (próbę można powtarzać co jakiś czas do skutku). Gotowe konfitury przełożyć do małych słoików i od razu zamknać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.02.2012 09:00
robiłam takie konfitury są przepyszne ale ostatnio coraz mniej borówek rośnie w lesie,a szkoda.....
mala2021 04.07.2011 12:28
warto spróbować
anemon 31.05.2011 08:06
W mojej okolicy również nie ma niestety borówek. A szkoda, bo konfitura zapowiada się pysznie.
pioge7 16.12.2010 17:39
mmmmm pycha
ZEWA 20.09.2010 10:34
Uwielbiam borówki, jednak w moim rejonie jest ich brak, a kupne to nie to co świeże

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak