Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybki winne smażone w głębokiej oliwie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryby drobnica 1 kg
wino białe wytrawne 1 butelka
cytryna duża
czosnek 2 ząbki
cebula biała duża
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
mąka pszenna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rybki winne smażone w głębokiej oliwie

Świeżą drobnicę opłukać i osączyć na sitku. Do szerokiego rondla pokroić cebulę w duże krążki, dodać czosnek przekrojony na ćwiartki oraz plastry cytryny. Na tych składnikach ułożyć osączone ryby i zalać zimnym winem. Nakryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie ryby odcedzić i odsączyć na papierowych ręcznikach - posypać tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie opanierować w mące otrzepując jej nadmiar.

W międzyczasie w głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć rybki na rumiano.

Podawać z ćwiartkami świeżych cytryn.
Zjadać zaraz po przygotowaniu, ponieważ w trakcie stygnięcia przestają być chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak