Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gołąbkowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
ryż 100 g
kapusta biała 1/2 główki
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
por 1 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 500 ml
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gołąbkowa

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w półplasterki, kapustę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać około 2,5 litra wody.
Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone i je obsmażyć. Całość przełożyć do garnka z warzywami, dodać listek laurowy, ziele angielskie, cukier oraz przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Dodać ryż i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem papryką słodką i ostrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 20.08.2017 09:55
Uwielbiam zupę gołąbkową....pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak