Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta razem z ziemniakami do obiadu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg,
cebula 1 szt,
kapusta kiszona 600 g,
boczek wędzony 250 g,
sól i pieprz do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta razem z ziemniakami do obiadu

Kapustę kiszoną jeżeli jest mocno kwaśna opłukać, a następnie ugotować do miekkości.

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odlać wodę, a ziemniaki ugniatać tłuczkiem na puree.

Ugotowaną kapustę połączyć z ziemniakami wymieszać.

Boczek wędzony pokroić, włożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć do wytopienia sie tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną cebule. Usmażony boczek razem z tłuszczem i cebulą dodać do kapusty.

Dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:04
Śląskie dobre jedzenie.
gosia56 19.08.2017 23:04
Tylko ja robię zasmazkę na wytopionym boczku ;)
gosia56 19.08.2017 23:02
Moje ulubione jedzonko ostatnio robiłam już dwa razy ze świeżej kapusty też jest pyszne nawet mąż zajadał ze smakiem mimo ze woli z kapusty kiszonej;)
Bożena Matuszczyk 19.08.2017 20:37
To prawda u nas też sie na to danie tak mówi,różnie mówimy ale jest smaczna .Polecam ;)
anka1988 16.08.2017 07:28
już od jakiegoś czasu zamierzam zrobić do obiadu, kedyś widziałam pod nazwą "ciapkapusta" ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak