Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    200 g,
  • cukier puder

    200 g,
  • jajka

    4 szt,
  • mąka

    250 g,
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka,

dodatkowo;

  • śliwki

    700 g,
  • cukier puder

    do posypania ciasta,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 - 25 cm lub formę 20 x 30 cm posmarować tłuszczem.

Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę,nie przerywając ucierania, dodawać jajka, następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem.

Wyrównać górę na której rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), wciskając je lekko w ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

01.09.2017 10:04
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat