Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluski ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
ser biały 1/2 kg
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana ile zabierze
sól 1 łyżka

sos malinowy

maliny świeże 2-3 szkalnki
śmietanka słodka 3-4 łyżki
cukier puder ok 8 łyżek
mąka ziemniaczana ok 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z serem z sosem malinowym

Kluski ziemniaczane: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę wraz z serem białym, lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę. Rękoma urywać kawałek ciasta i wykonać kluskę.

Sos malinowy: maliny wrzucić do garnka, dodać cukier puder i zagotować, zblendować, wlać słodką śmietankę. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. W razie potrzeby dosłodzić.

Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min. Kluski podawać polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 22.08.2017 12:09
Jadłabym :D.
Bożena Matuszczyk 17.08.2017 09:49
Ciekawie i pomysłowo, a za razem na pewno smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak