Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki ugotowane 15 średnich
boczek 50 dag
pieczarki 50 dag
żółty ser starty 20 dag

Przyprawy i dodatki

śmietana 4 czubate łyżki
sól i pieprz
rozmaryn
Papryka słodka mielona Prymat
masło łyżka
natka pietruszki garść posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI

Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu aż tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda.
Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym: 1/3 ziemniaków, 1/2 boczku, 1/3 ziemniaków, ser, pieczarki, pozostałe ziemniaki, pozostały boczek. Posypuję natką pietruszki.
Zapiekam pod przykryciem około 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 15.08.2017 09:17
smacznie i sycąco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak