Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto plaster miodu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaty miodowe

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 15 dag
jajko 3 szt
miód płynny 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Krem grysikowy

mleko 3,2% 700 ml
cukier 1/2 szkl
kasza manna 8 łyżek
masło 20 dag

masa kajmakowa

masa krówkowa 255 g
śmietana 30% 1/4 szkl
woda 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
masło 80 g

Dodatki

masa cukrowa 3 kawałki kolor biały, czarny i żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto plaster miodu

1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy każdą część na tortownicę o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 15 minut w 180C. Studzimy, zdejmujemy papier.
2. Masa grysikowa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem grysikowy dzielimy na 3 części i przekładamy nim placki miodowe ( ostatni blat powinien być bez kremu). Folię bąbelkową przycinamy aby pasowała na wierzch tortu oraz wycinamy paski wokół tortu.
3. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, mieszamy i podgrzewamy aż się rozpuści. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową oraz śmietanę. Masę dokładnie ucieramy i wlewamy żelatynę. Od razu krem rozprowadzamy na wierzch i boki tortu ( trzeba to robić szybko bo masa szybko tężeje). Na wierzch i boki tortu wykładamy od razu folię bąbelkową(bąbelkami do kremu) i dociskamy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię.
4. Każdy kawałek masy cukrowej ugniatamy w rękach aż masa stanie się plastyczna. Z żółtego kawałka lepimy korpus pszczółki, nakładamy po 3 cienkie paski z czarnego kawałka, żądełko, oczy i usta. Z białej masy cukrowej wycinamy małe kółka( kółka wycięłam za pomocą małej tylki) i lekko zginamy na pół. Powstałe skrzydełka nakładamy na wierzch pszczółki.
Tort dekorujemy pszczółkami i dekoracyjnymi listkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.08.2017 08:34
wygląda świetnie
Justi2401 15.08.2017 11:42
Ale super, aż się buzia śmieje :)
anka1988 14.08.2017 15:14
pomysłowy torcik z uroczymi pszczółkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak