Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso w sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1, 20 kg
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2-3 szt
pieprz ok 5 ziaren
kostka mięsna 1 szt
mąka pszenna 1-2 łyżki
olej
marynata
czosnek 2 ząbki
miód 1 łyżeczka
majeranek 1-2 łyżeczki
papryka mielona
sól i pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso w sosie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dodajemy miód i zmiażdżony czosnek. Wszystko mieszamy i wcieramy w mięso. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 30 -60 min do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy albo rumienimy pokrojoną cebulę. Przekładamy do rondla a tym samym tłuszczu obsmażamy na rumiano mięso. Przekładamy do rondla, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą by minimalnie zakryła mięso.
Dodajemy kostkę(można pominąć) i dusimy do miękkości 60-70 min. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i zagęszczamy sos.
Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 15.08.2017 11:17
Tak to prawda mięsko robi się samo:))
anka1988 14.08.2017 15:18
często robię na obiad, rodzina lubi takie obiady, a ja lubię bo szybko sie go przyrządza :)
katarzynka455 14.08.2017 11:26
ja też tylko jeszcze do tego mizeria ale surówka też może być:)
w mojej kuchni 12.08.2017 23:29
taki obiad lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak