Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ,, Lodowy''

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia pół łyżeczki

Krem niebieski

galaretka niebieska 1 sztuka
mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier 2 łyżki

Pianka śmietankowa

bita śmietana w proszku typu ,, Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
gorąca woda 2 łyżki

Kulki kokosowe

wiórki kokosowe 10 dag
mleko pół szklanki
cukier 2 łyżki
mleko w proszku 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Dodatkowo

foremki waflowe kilka sztuk
kolorowa posypka najlepiej niebieska
kolorowa posypka najlepiej białe śnieżynki
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ,, Lodowy''

Dzisiaj pochwalę się Wam pysznym i bardzo ładnie wyglądającym tortem. Bardzo prostym w wykonaniu ale jak bardzo efektownym, przyznam się szczerze, że jestem z niego bardzo zadowolona. Można nim zaskoczyć gości lub przygotować dla dzieci, zapewniam, że będą zachwycone. A Wam podoba się mój tort? Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem niebieski: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki biszkoptowe. Smarujemy również wierzch tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu.

3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy, gotową śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Dekorowanie: Do rożków waflowych wkładamy kulki kokosowe i układamy je na torcie i wokół tortu. Śmietanką w rękawie cukierniczym wyciskamy wokół tortu rozetki, jeśli zastanie nam śmietanki to można jeszcze udekorować rożki lodowe. Następnie tort dekorujemy posypkami cukrowymi i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.

6. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.09.2017 23:54
Dziękuję :)
Mira85 13.08.2017 16:21
Wygląda bardzo ładnie
anka1988 11.08.2017 12:06
super tort! wygląda bajkowo!
gusia1000 11.08.2017 11:08
Piękny i pyszny na upały.
cukiereczek 11.08.2017 09:16
Jaki słodki, jaki wspaniały.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak