Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jaja 2 szt
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło 125 g
mleko 2% 2 szklaki
drożdże 50 g
cukier 150 g
sól 1 szczypta
śliwki węgierki 12 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
2
Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40 minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
3
Dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
4
Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. .
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto
5
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak