Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
masło lub margaryna 20 dag
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
cukier 1 sztuka
mleko w proszku 1 szklanka
budyń waniliowy 2 sztuki

Pianka

bita śmietana w proszku ,,Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
mleko w proszku 2 kopiaste łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 % Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście.

Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser ( gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej 3 razy zmielić )i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).

4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego

5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podajmy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.08.2017 00:54
Dobry sernik.
anka1988 03.08.2017 19:27
sernik w super wydaniu!
Kulinarna Ja 03.08.2017 10:21
Zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak