Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko 300 ml
cukier 1 łyżka
mąka 1 łyżka
drożdże świeże 37,5 g

Ciasto

jajko 3 szt
masło 150 g
mąka 750 g
cukier 3/4 szkl
szczypta soli

Kruszonka

cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 60 g
mąka pszenna 0,5 szkl

Lukier cytrynowy

cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 2,5 łyżki

Dodatkowo

borówki amerykańskie
brzoskwinie świeże
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać.
Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
2
Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła
Krok 2 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
3
Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić.
Krok 3 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
4
Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 4 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
5
Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć.
Krok 5 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
6
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm.
Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką.
Krok 6 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
7

Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka.
Krok 7 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto
8
Lukier:
Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać.
Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami.
Krok 8 - Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.08.2017 09:48
Pysznie wygląda :)
Jagódka17
Jagódka17 03.08.2017 23:15
Piękne i smaczne ciasto
anka1988 03.08.2017 19:27
drożdżowe bardzo zdrowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak